Träning

Är din häst bufflig runt godis? Några tips!

En vanlig invändning mot att träna belöningsbaserat är att hästarna blir nafsiga och buffliga av att få godis. Det är en högst relevant synpunkt. Samma biologiska förutsättningar som gör hästar väl lämpade att tränas med mat gör att de även lätt blir frustrerade om det inte görs med eftertanke.

Hästar är skapade för att äta nästan konstant. Studier som tittar på hur hästar fördelar sin tid över ett dygn visar att de tillbringar hälften eller mer av tiden med att äta, om de får välja själva. Hästar har små magar som rymmer ca 8-15 liter och töms inom 20 minuter från en måltid. Att träna hästar med mat är därför väldigt praktiskt, för de är motiverade att äta ofta.

Tyvärr kan denna höga motivation, när den kombineras med belöningsbaserad träning där maten behöver “förtjänas”, leda till frustration som tar sig uttryck i beteenden som att nafsa, bita, stampa, vara bufflig osv. Hästarna är stressade och upplevs som otåliga.

För att förhindra detta så lär jag mina hästar två saker:

  1. Att mat är gratis och inget som är beroende av deras prestation.
  2. Att de kan äta lugnt och avslappnat i min närvaro.

Här kommer några förslag på rutiner som enligt min erfarenhet minskar risken för matrelaterad frustration om de tillämpas regelbundet och metodiskt.

  • Ge mindre god mat. Jag skriver mat istället för godis just för att jag väldigt sällan tränar med sånt som är extra gott. Till vardags belönar jag mina hästar med en blandning av luzernhack och deras vanliga hösilage som jag klipper till mindre strån. En fördel med detta är längre tuggtid, vilket är lugnande i sig och drar ner tempot på träningspasset.
  • Låt maten vara gratis ibland. Jag brukar lägga ut luzernhack på olika platser i hagen som de kan leta reda på och äta. Det blir en berikning i vardagen för dem och lär dem att träningspassen inte är enda chansen att få luzern, letar man så finns det även i hagen.
  • Träna aldrig en hungrig häst. Oavsett om de tränas belöningsbaserat eller inte så ska hästar aldrig behöva vara hungriga. Står mina hästar inte på fri tillgång så ser jag till att de får äta en ordentlig stund innan jag tränar med dem.
  • Erbjud ett alternativt. För att mina hästar inte ska känna sig tvingade att delta i träningen av hunger så brukar jag försöka se till att det finns lite hö eller gräs där jag tränar som de kan äta istället för det jag erbjuder som belöning. Glöm inte vatten! De blir törstiga av att äta.
  • Tillbringa tid med din häst när den äter. Ibland sitter jag med mina hästar i hagen eller i boxen när de äter eller betar. Att äta är ett socialt beteende hos hästar, så att tillbringa tid med dem på det sättet stärker vår relation och bidrar till att koppla ihop min närvaro runt mat med en harmonisk, kravlös stämning som överförs till träningen.
  • Träna lugna och avslappnade grundbeteenden. Jag lägger mycket tid på att träna “stå lugnt och stilla”, oavsett om det handlar om att stå intill mig medan jag trasslar loss mig själv ur grimskaftet eller mellan olika moment i träningen. Istället för att de ska nosa och buffla mina fickor på jakt efter mat så vill jag lära dem att det enklaste sättet att få belöning är att bara chilla en stund. Det är kul när hästar är kreativa och erbjuder beteenden själva, men jag vill vara säker på att det inte är på grund av hunger/frustration.

Detta är några av mina tips! Har du fler? Hur gör du när du tränar? Berätta gärna i kommentarerna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s