Mandel, Träning

Välkommen Mandel!

Mandel är en sexårig nordsvensk som tillhör min vän och mentor Moa Molitors sambo Michael. De har haft honom i snart ett år och klickertränat honom, så han är bekant med konceptet brygga och belöningsbaserad träning.

När Mandel var yngre blev han inriden på traditionellt vis. Något hände som gav honom dålig erfarenhet av ridning och han känner sig otrygg med att bli sutten på. Michael har jobbat systematiskt med att ombetinga detta, och nu ska jag ta över Mandels träning i några veckor. Han kom till mig i fredags.

Fina Mandel i solnedgången

Första dagarna handlar mycket om att vi ska lära känna varandra – jag tillbringar tid med honom i hagen, ryktar honom och ser till att han får många positiva upplevelser med mig.

Eftersom Mandel inte känner sig helt trygg runt människor så är det extra viktigt att han alltid vet vad som förväntas av honom – särskilt på en ny plats och med en ny person. Mjuk tydlighet och förutsägbarhet minskar risken för att han ska bli stressad eller orolig under ett träningspass och hjälper till att skapa positiva associationer runt träning.

Mandel kan redan nostarget, men jag vill ändå börja från grunden för att han och jag ska lära känna varandra på ett roligt och kravlöst sätt. Jag märkte dock ganska snabbt att han blev osäker och inte riktigt visste vad han skulle göra innan eller efter att han nuddat targeten. Han började leta efter saker att göra, t ex nosa på mig eller buffa på midjeväskan, och han visade också tydliga tecken på frustration som att stampa.

För att minska hans frustration valde jag att backa ett steg och börja med att lära honom att stå lugnt och avslappnat bredvid mig som ett grundbeteende att falla tillbaka på mellan olika träningsmoment.

Lektion 1: stå fint

  1. Jag står bredvid honom och är noga med att slappna av och andas djupt.
  2. Jag använder mig av ett tydligt kroppsspråk genom att vända bort överkroppen, vilket har en motsvarighet hos hästar som en s.k. lugnande signal där de vänder bort huvud och hals från varandra.
  3. Så fort Mandel vänder bort huvudet från mig eller håller det neutralt så klickar jag och belönar.
Här står vi båda fint samtidigt som vi är fokuserade på varandra.

Mandel är otroligt lättlärd och snappar upp vad jag ber honom om på några försök! I klippet längst ner syns resultatet efter bara första passet på 10 minuter – han är mycket mer avslappnad när han förstår vad som förväntas av honom.  

Nu kommer jag att be honom stå fint mellan varje moment i träningen. I början belönar jag det varje gång men gradvis kommer jag att fasa ut den direkta belöningen och istället ge honom en signal för ett nytt beteende (t ex visa targeten) som en sekundär förstärkning.

Det här handlar inte om någon noggrannhet i hur han står eller vad han gör. Det jag är ute efter är avslappningen och fokuset – att han inte ska fastna i en spiral av osäkerhet och/eller frustration under träningspasset.

View this post on Instagram

🇸🇪 🔸️MANDEL – LEKTION 1: STÅ FINT🔸️ (English summary in the comments) __ Eftersom Mandel inte känner sig helt trygg runt människor så är det extra viktigt att han alltid vet vad som förväntas av honom. Mjuk tydlighet och förutsägbarhet minskar risken för att han ska bli stressad eller orolig under ett träningspass och hjälper till att skapa positiva associationer. __ Jag inledde med lite nos-target men Mandel blev osäker och visste inte riktigt vad han skulle göra innan eller efter att han nuddat den. Jag backade därför ett steg och började med att lära honom att stå lugnt och avslappnat bredvid mig som ett grundbeteende att falla tillbaka på mellan olika träningsmoment. __ Jag använder mig av ett tydligt kroppsspråk genom att vända bort hela överkroppen, något som har en motsvarighet hos hästar som en s.k. lugnande signal där de vänder bort huvud och hals från varandra. Så fort Mandel vänder bort huvudet från mig eller håller det neutralt så klickar jag och belönar. I klippet syns resultatet efter bara första passet på 10 minuter – han är mycket mer avslappnad och trygg! __ Vi människor tänker sällan på all dötid som finns under ett träningspass. Vad ska hästen göra under tiden vi justerar tyglarna, höjer hindret eller fumlar med targeten? Att ”inte göra någonting alls” är bland det svåraste och mest luddiga som finns, men att stå still är ett tydligt och enkelt beteende som vi kan lära våra hästar! ________________________ #nordsvenskbrukshäst #positivförstärkning #klickerträning #belöningsbaseradträning #inridning #mandelhäst

A post shared by Hippologiskt | Renate Larssen (@renatelarssen) on

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s