Mandel, Träning

Mandel lektion 2 och 3 – konsten att skynda sakta!

Det finns ett talesätt att man ska skynda långsamt för att komma fram snabbare, och det gäller framför allt när man tränar hästar!

Eftersom Mandel har haft erfarenheter som gör honom lite osäker runt människor vill jag vara noga med att inte sätta honom i en situation han inte är redo för. Jag lägger mycket tid på att göra enkla övningar som nudda target för att han ska börja få positiva associationer till mig och lita på att jag inte kommer att bestraffa honom eller utsätta honom för tryck eller tvång.

Mandel har jobbat mycket med target hos sin ägare Michael, men det är skillnad på att göra en övning i hemmamiljö med någon man redan utvecklat en stark relation till och på en främmande plats med en främmande människa.

Eftersom han visade tecken på mild frustration och osäkerhet så valde jag att börja i skyddad kontakt, dvs. med staketet mellan honom och mig. Det blir en extra trygghet för oss båda och Mandel kunde snabbt fokusera på att nudda targeten istället för att behöva hålla koll på mig.

Att träna i skyddad kontakt är ett bra sätt att get hästen lite utrymme så den inte känner sig tvingad eller trängd.

Efter några pass på det här sättet och mycket kravlös, relationsbyggande tid i hagen har Mandel börjat slappna av när vi tränar och jag har börjat jobba mer målmedvetet med fokus på ridning.

Jag står i höjd med sadelläget och använder targeten för att be honom att böja halsen mot och ifrån mig (se klippet nedan). Nästa steg blir att koppla ihop detta med tygeltag för att lära in tygelhjälper med positiv förstärkning. Mandel är väldigt motiverad och det syns i klippet att han blivit mycket mer avslappnad på bara några dagar!

I klippet syns också att jag sträcker mig över ryggen på honom med targeten. Det är för att han ska börja vänja sig vid rörelser ovanför honom och känslan av att något rör sig på ryggen. Han spänner sig i början men bestämmer sig för att röra nosen mot targeten vilket jag klickar och belönar rikligt – helt rätt beslut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s