Mandel, Träning

MANDEL – Att skritta framåt på signal

Äntligen dags för en Mandeluppdatering! Jag har haft teknikstrul och därför inte kunnat ladda upp allt videomaterial jag har på Mandels sadelträning. Det kommer några klipp och bilder på det i veckan på min Instagram, samt ett längre blogginlägg om hur jag gått tillväga steg för steg. Men först lite om att träna in att skritta framåt på signal.

Den här fina bilden på Mandel och mig tog min vän Kristoffer Lundgren för ett par veckor sedan.

För att kunna vara ridhäst behöver Mandel lära sig att skritta framåt självständigt, utan att följa efter någon.

Ibland räcker det med att gå framåt tillsammans med hästen, koppla ihop det med en verbal signal som ”skritta”, och sen gradvis flytta sin egen position längre bakåt tills hästen går tydligt före. Jag provade att göra så med Mandel först, men han tyckte att det var förvirrande att han nu helt plötsligt skulle röra sig planlöst bort från mig (”rakt fram” är inte alltid en självklar eller relevant riktning för en häst) och började gå i cirklar runt mig istället.

För att göra uppgiften tydligare för honom valde jag att använda… ja just det, en target! Denna mirakelkur för nästan allt. Jag klickade in honom på en trafikkon, vilket gick på några försök eftersom han redan är så väl bekant med konceptet nostarget. När han förstod att konen är en nostarget flyttade jag den ett steg bort från honom och gav den verbala signalen ”skritta” när han tog ett kliv fram för att nudda den.

Sen började jag gradvis flytta den längre och längre bort, och lät ”skritta” bli signalen för ”gå och nudda targeten”. Jag är hela tiden noga med att klicka och belöna själva rörelsen framåt snarare än att han nuddar konen, för det är just den energiska rörelsen framåt som är det beteende jag vill förstärka. På sikt kommer jag att fasa ut konen helt.

En fördel med att använda en target på det här sättet för att lära in ”skritta” är att jag kommer att kunna återkomma till samma övning uppsuttet sen. När det är dags för Mandel att ta sina första steg under ryttare kommer jag att ställa fram konen igen och be honom gå fram till den, och övergången mellan att ha mig på backen och på ryggen blir enklare för honom.

(Man kan även använda koner/target för att hjälpa hästen förstå signalerna för att svänga, genom att t ex ställa upp fyra koner i en fyrkant och be hästen gå från den ena till den andra).

De saker som Mandel har fått träna på hos mig hittills är:

  1. Att ha en människa ”över ryggen” och att ha vikt på ryggen.
  2. Att ha en sadelpadd på ryggen och en gjord runt magen.
  3. Att böja huvud och hals för direkt verkande tygelhjälper.
  4. Att röra sig framåt med mig i sadelläge på signalen ”skritta”.

Nästa steg – och fokus för den kommande veckan – är att börja lägga ihop dem till en första uppsittning! Förhoppningsvis har jag lagt en tillräckligt stabil grund under de gångna veckorna för att det ska bli en enkel progression från allt annat vi gjort.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s