Hästars beteende, Trav, Träning

Därför borde Svensk Travsport förbjuda drivning

Den senaste tiden har det kommit upprepade nyheter om kuskar och tränare som utsatt sina hästar för “hård drivning” (dvs. slagit dem med körspöet). Det väcker med rätta starka känslor när ett djur tillfogas smärta och Svensk travsport har utlovat skärpningar av regelverket. Samtidigt hävdar de att ett spöförbud inte är aktuellt eftersom spöet behövs.

Jag tänkte försöka ge en etologs perspektiv på den frågan: behövs verkligen körspöet under ett lopp?

Bilden är från Pixabay, har inget med inlägget att göra annat än att det är en travhäst.

Först behöver vi titta på vad spöets funktion är.

I Svenskt travsports tävlingsreglemente, §60, står det att man kan använda ett spö till “maning, drivning eller korrigering” (min kursivering). Vad skillnaden mellan dessa tre är framgår inte riktigt, men gissningsvis kommer en korrigering efter ett beteende som man vill få hästen att sluta utföra. Då är det rent vetenskapligt fråga om positiv bestraffning. Jag har skrivit om problemet med att använda bestraffning tidigare.

Med maning och drivning förstår jag att spöet är en signal för att få hästen att öka tempot. Man lägger alltså på spöet före beteendet man vill att hästen ska utföra och då är det fråga om negativ förstärkning.

Att använda ett spö för att signalera till hästen att den ska öka tempot under ett lopp är jämförbart med att skänkla eller smacka under en hopptävling. Hästar kan lära sig att svara på mycket lätta signaler, så det finns ingen ursäkt att inte träna en travhäst att svara på en mycket lätt touchering av spöet i god tid innan ett lopp – eller för den delen en smackning eller någon annan signal.

Det finns ett tredje alternativ till spöets funktion. Om hästen inte har fått lära sig att svara på en lätt signal från spöet på ett metodiskt sätt så triggar ett rapp sannolikt rädslosystemet och därigenom flyktbeteende. Hästen springer då för att undkomma smärtan. Det är en naturlig reaktion hos ett flyktdjur som inte kräver någon träning.

Hästar är troligtvis mer smärtkänsliga än människor. Deras överhud är tunnare än vår vilket innebär att det ligger färre celler mellan ytan och smärtnerverna. Det finns i varje fall ingen tvekan om att ett piskrapp gör fruktansvärt ont på en häst (man kan testa detta på sig själv).

Sammanfattningsvis kan körspöet användas för att bestraffa, för att signalera eller för att trigga flyktbeteende.

Sen behöver vi titta på vad spöets effekt är.

Bestraffningar kan utan tvekan vara effektiva, men orsakar många fler problem än de löser. Att använda spöet som signal förutsätter metodisk träning innan, och lägger man ner den tiden kan man träna in en annan signal för “öka tempot” än själva toucheringen med spöet.

Att försöka få en häst att öka tempot i ett lopp genom att trigga flyktbeteende verkar inte fungera. För snart tio år sedan genomfördes en intressant studie i Australien som kollade på korrelationen mellan antal spöslag och hastighet på slutsträckan (< 200m) i galopptävlingar (Evans & McGreevy, 2011). Man fann ingen.

Jag vet inte om det gjorts liknande undersökningar inom travet men gissningsvis skulle det ge samma resultat, helt enkelt för att hästarna redan springer så snabbt de orkar och hur ont de än får av slagen, hur rädda de än blir, så klarar de rent fysiskt inte av att springa snabbare.

Vilka slutsatser kan vi dra?

För mig handlar frågan om spöanvändning under lopp om två perspektiv: det etiska och det praktiska. Etiskt finns ingen tvekan om att det är fel att slå en häst med spö. Det gör ont och de blir rädda. Och risken att kusken missbrukar ett körspö under ett lopp är stor när adrenalinet pumpar och ära och pengar står på spel.

Intressant nog verkar det inte finnas några praktiska argument för spöanvändning heller, för att driva en häst i slutet av ett lopp förbättrar inte prestationen. Så om det hela kokar ner till att man riskerar att orsaka hästarna smärta i onödan så är det ett ganska enkelt ställningstagande för min del: jag tycker att Svensk Travsport borde förbjuda drivning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s