
Det här är min häst Julle. Han är anledningen till att jag blev etolog och grundade Hippologiskt. I många år sågs han som lite av en problemhäst, men egentligen är han en lösningshäst.
Det vi kallar problembeteenden är bara problem för oss människor. För hästarna är det försök till lösningar – deras sätt att hantera jobbiga situationer.
Hästar som stegrar, bockar, tar tag i bettet, sparkar, bits, vägrar gå på transporten, går emot skänkeln, vandrar i hagen osv. försöker helt enkelt hitta en väg ut ur en situation som de upplever som smärtsam, obehaglig, skrämmande, förvirrande eller stressande.
Jag föredrar därför att prata om oönskade beteenden istället för problembeteenden, för det beskriver verkligheten bättre: det är beteenden som vi människor inte vill ha.
Syfte – orsak – förstärkning
Beteende är kommunikation. Nyckeln till att få bukt med oönskade beteenden är att förstå vad hästen försöker säga oss. Till vår hjälp har vi tre frågor som vi behöver besvara när vi står inför ett oönskat beteende:
Vad vill hästen uppnå?
Vad var det som fick hästen att börja bete sig såhär?
Vad är det som gör att beteendet kvarstår eller upprepas?
När vi vet vad syftet med beteendet är, vad som orsakade det och hur det förstärks så kan vi börja lägga upp en beteendeförändringsplan för att lära hästen att hantera situationen på ett annat sätt.
Hästar är inte dumma – de har ont, är rädda, ensamma, hungriga, stressade eller osäkra.
Såhär jobbar jag med oönskade beteenden
För att ändra ett oönskat beteende brukar jag börja med att ta reda på så mycket jag kan om hästens bakgrund. När uppstod beteendet? Hur har det utvecklats? I vilka situationer märks det? Jag vill även veta skadehistorik och datum för senaste veterinärkontroll – smärta är en viktig orsak till beteendeförändringar som vi inte får glömma bort!
Därefter vill jag observera hästen i sin vardag och i de situationer då beteendet märks. Det jag tittar efter är tecken på smärta, konfliktbeteenden eller lugnande signaler – små ledtrådar från hästen om att något är fel som kan avslöja mycket om hur hästen upplever en viss situation.
När jag bildat mig en uppfattning om beteendets syfte, orsaker och vad som förstärker det är det dags att börja titta på hur vi kan förändra det. Ibland är det så enkelt som att göra ändringar i rutinerna, oftast behövs en betingningsprocess där hästen lär sig att reagera annorlunda i situationen, och i vissa fall kanske veterinären behöver kopplas in för att undersöka om hästen har ont någonstans.
En häst är aldrig dum
Det är viktigt att vi inser att varje beteende fyller en funktion för hästen. Det finns inget i forskningen som tyder på att hästar gör saker för att vara dumma, envisa eller för att “ta över”. Hästar som visar oönskade beteenden gör det för att de är har ont, är rädda, ensamma, hungriga, stressade, osäkra osv.
Det är vårt ansvar som deras ägare, ryttare och skötare att lyssna på det de berättar för oss om hur de mår och vidta åtgärder för att hjälpa dem må bättre igen.
Behöver du hjälp med att förstå och förändra ett oönskat beteende hos din häst? Tveka inte att kontakta mig och boka in en beteendeutredning! Jag reser i hela landet, och kan jag inte komma till just dig så kan jag säkert rekommendera en annan hästetolog i närheten.
